Gojković posetila kikindsku Suvaču

Ministarstvo kulture i informisanja u proteklih nekoliko godina izdvojilo je oko 75 miliona dinara na osnovu konkursa namenjenog ustanovama kulture u Kikindi. Resorna ministarka Maja Gojković posetila je kikindsku Suvaču, mlin na suvi pogon, kako bi se pronašla nova rešenja za još bolju promociju tog kulturnog spomenika u gradu.

Kikindska Suvača, mlin na suvi pogon, jedan od retko očuvanih u Evropi, predstavlja kulturni spomenik od velikog značaja. Zahvaljujući sredstvima resornog ministarstva, ali i IPA prekograničnom projektu sa Mađarskom, Suvača je danas veoma lepo opremljena dodatnim objektima za radionice, predstavlja izuzetno posećenu turističku destinaciju, a sve u okviru krajnjeg cilja projekta – očuvanja kulturnog nasleđa našeg naroda.

”Cilj nam je da Suvača sadrži konstantno u ponudi različite programe za različte ciljne grupe, tako da svaki posetilac koji dođe, bude angažovan u samoj poseti Suvače i da sam nešto zanimljivo otkrije” – kaže direktorka Narodnog muzeja Kikinda Lidija Milašinović.

U toku je izrada strategije razvoja kulture u Kikindi koja bi trebalo da definiše određene smernice za narednih deset godina, kako bi se ostvario zacrtani cilj, a to je konkurisanje za prestonicu kulture.

”Želim da napomenem da je u poslednjih nekoliko godina resorno ministarstvo uložilo oko 75 miliona dinara. Mi se na tome nećemo zaustaviti, već ćemo kvalitetnim projektima tražiti dodatna sredstva kako bismo realizovali sve planove za grad” – podseća gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.
Potpredsednica Vlade i resorna ministarka, Maja Gojković, posetila je kikindsku Suvaču, kako bi zajedno sa predstavnicima Gradske uprave i Narodnog muzeja predložila dodatne načine uređenja objekta. Jedan od predloga je da se u znatno većoj meri uključe deca.

”Mladi naraštaji zaboravljaju mnogo toga, nažalost zaboravljaju svoj jezik, pismo, ali i običaje i našu tradiciju. Ako već toliko pričamo o ekologiji i o životnoj sredini, onda treba da naučimo zašto je manje problema bilo ranije kada se sve radilo na poseban ekološki način” – istakla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Jedan od predloga za unapređenje kvaliteta usluga kikindske Suvače bio je da se ovoga puta parterno uredi spoljašnji prostor i time se stavi poseban akcenat na ionako popularni spomenik kulture u Kikindi.

Izvor i foto: rtv.rs