Apatin: Pametna ograda za zaštitu voćnjaka od divljači

Zbog velike štete koju divljač nanosi u voćnjacima, ali i na drugim poljoprivrednim površinama, JP “Vojvodinašume” započelo je u Gornjem podunavlju, u Kupusini kod Apatina, postavljanje zaštitnih ograda niskog napona koje osim što sprečavaju upad životinja šalju i obaveštenje vlasnicima imanja preko aplikacija za mobilni telefon.

Najveću štetu voćari u okolini Apatina su pretrpeli u toku zime krajem 2018. i početkom 2019.godine, kada je zbog lošeg stanja i delom neovlaštenog sečenja spoljne ograde lovišta posebne namene “Kozara” kojim gazduje JP “Vojvodinašume”, jedan broj jelena izašao u atar sela Kupusina i gulio kore stabala voćkarica.

“To nije jedini slučaj i nije sva divljač iz lovišta. Kada je nizak vodostaj Dunava kod nas prelaze i jeleni iz Hrvatske. Velika je šteta. Bilo je ranije i tužbi, ali sada se nadamo da će ova nova tehnologija doprineti da rešimo problem”, kaže Peter Ištvan, predstavnik voćara iz Kupusine.

Pilot projekat koji podrazumeva postavljanje električne zaštitne ograde niskog napona kao efikasan repelent za zaštitu voćnjaka i drugih poljoprivrednih kultura od krupne i sitne divljaći naročito krajem zime, u februaru i martu, JP “Vojvodinašume” je pokrenulo u saradnji sa Mesnom zajednicom Kupusina, na pokaznoj površini od 80 ara sa dužinom ood 480 metara i visine od 2 metra.

“Na ovaj način ćemo izbeći invanzivne mere koje su pojedinci zagovarali, a to je da se jelenska divljač odstreli i pokušaćemo da uskladimo prirodu sa privrednim aktivnostima čoveka, da pokažemo da na istoj površini mogu u skladnom odnosu da žive jeleni i da se ljudi intezivno bave voćarstvom i povrtarstvom” kaže Roland Kokai, direktor “Vojvodinašuma”.

Postavljena zaštitna ograda je za čoveka i životinje potpuno bezopasna, a postavljeni elektro-repelent sa autonomnim solarnim napajanjem i stabilnim naponima. nazvanim “pec-pec” pružiće, tvrde u JP “Vojvodinašume”, adekvatnu i efikasnu zaštitu voćnjaka od divljači i pokazati da se na taj način mogu štititi poljoprivrednici širom Srbije.

Izvor: rtv.rs
Foto: Vojvodinašume