Žabalj: Održana promocija knjige „Srbi iz Bugarske. Male seobe“

Promocija knjige „Srbi iz Bugarske. Male seobe“ autorki Dragane Latinović i Sofije Milošević održana je sinoć u prostorijama ONB „Veljko Petrović“ u Žablju.

Etnolog Dragana Latinović i prof. dr Boris Kršev sinoć su u Žablju održali predavanje o kulturno-istorijskim uslovljenostima ovih procesa i o njihovoj ulozi u čuvanju pravoslavnog kao verskog i srpskog kao nacionalnog identiteta.

Iako se ova knjiga bavi specifičnim iseljavanjem koje nije izazvalo tektonske promene na mapi migracija Srba, interesantno je bilo razumeti brojne sitnije migracije karakteristične za prostor Vojvodine.

Budući da je predavanje inspirisalo i goste predavače i posetioce na prisećanje na svoja iskustva u susretima sa pojedincima različite konfesionalne ili etničke pripadnosti, promocija je prešla u ugodan razgovor.

Kako poručuju iz biblioteke, veruju da su kao institucija kulture ovom promocijom doprineli osvetljavanju mogućih značenja ovogodišnjeg motivacionog slogana u okviru projekta Novi Sad – evropska prestonica kulture, jer seobe duša jesu najvažnije i esencijalno pitanje srpskog identiteta u Vojvodini.

Izvor i foto: formatzabalj.rs