Žabalj bogatijom ponudom dočekuje goste

Turistička organizacija opštine Žabalj održala je sastanak sa saradnicima, odnosno sa onima koji su zaslužni da opština ima ponudu za turiste, kako domaće, tako i inostrane.

Prisustvovali su proizvođači meda i sira, vina i rakije, lubenica, kao i proizvođači svilenih bombona, a tu su bili i predstavnici nekoliko udruženja, organizatori raznih manifestacija, poput Stočarskih dana. Neizostavni su bili i sportisti, odnosno veslači, pecaroši i članovi konjičkog kluba.

Sastanak je održan u cilju razmene informacija i dogovora za tekuću godinu kad je u pitanju turistička ponuda. Svako je izneo svoj godišnji plan, a predstavnici TO opštine Žabalj poručili su im da će se potruditi da svaki plan bude uspešno realizovan i da se ponuda obogati, s obzirom na to da je u prethodne dve godine bilo nemoguće funkcionisati na najvišem nivou.

Direktorka TO opštine Žabalj Marija Čupić istakla je da su u proteklom periodu uglavnom bile organizovane studijske posete medija i najviše se radilo na onlajn promociji.

  • Nismo mogli da primamo turiste kao što smo zamislili, te smo se potrudili da se u medijima nađe naša ponuda, koju ćemo, nadam se, realizovati ove godine. Najviše pružalaca usluga ima Čurug, te je on najzastupljeniji u ponudi, međutim, javljaju se i Žabaljčani i Đurđevčani, tako da pravimo programe za sva mesta opštine. Čeka nas planiranje turističkih tura, kreiranje novih sadržaja, mnoštvo manifestacija, kao i otvaranje info- centra u Čurugu na Spasovdan – rekla je Čupićeva.

Predsednik Konjičkog kluba „Žabalj“ Milan Prišić najavio je povratak nekoliko starih manifestacija, a i početak nečeg potpuno novog.

  • Imamo u planu da otvorimo školu jahanja, s tim što želimo akcenat da stavimo i na terapiju, s obzirom na to da su konji plemenite životinje i svesni smo koliko provođenje vremena sa njima znači deci sa autizmom. Takođe, planiramo da ponovo organizujemo dečji kros na hipodromu, što je bila tradicija pre dosta godina, a nema razloga da ne vratimo i poznatu žabaljsku Škembijadu, sa poboljšanim sadržajima – najavio je Prišić, na oduševljenje svih prisutnih.

U Čurugu je najviše proizvođača meda, sira, vina i rakije, Đurđevo je poznato po lubenicama, a tu se proizvodi i prvi srpski viski, u Gospođincima se izdvaja gazdinstvo koje u ponudi ima apiterapiju, odnosno upotrebu pčelinjih proizvoda u lečenju bolesti i prevenciji, dok Žabalj kao veliki potencijal ima konjički klub, koji može da bude ozbiljna turistička atrakcija.

M. Rašić

Izvor: dnevnik.rs
Foto: B.Rašić