Vrbas: Igor Mirović obišao radove na izgradnji Doma kulture u Ravnom Selu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na izgradnji novog Doma kulture u Ravnom Selu.

Zajedno sa Mirovićem, dokle se stiglo sa projektom uverili su se Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, glumac Lazar Ristovski, i Nedeljko Kovačević, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, a domaćini u Ravnom Selu bili su im Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas, Sanja Žigić, predsednica SO Vrbas, Tijana Aleksić, zamenica predsednika opštine, i Srđan Stanić, član Opštinskog veća.

Predsednik Pokrajinske vlade ovom prilikom istakao je da je za obnovu i opremanje domova kulture širom Vojvodine samo u ovoj godini izdvojeno više od 700 miliona dinara.

“Obišli smo radove na rekonstrukciji domova kulture u Srbobranu i Lovćencu, i izgradnji Doma kulture u Ravnom Selu. Trenutno se slični radovi izvode i na objektima u Velebitu, u opštini Kanjiža, a plan je da tokom godine započnemo radove i u opštinama Opovo, Žitište, Stara Pazova, Bačka Palanka, Šid, Odžaci i u gradu Somboru. To je od ogromne važnosti za mlade ljude, kulturne delatnike i poslenike u ovim mestima jer ćemo imati širom Vojvodine prostor i uslove u kojima će pored lokalnih kulturnih zajednica, društava i amatera, i veliki umetnici predstavljati svoje sadržaje. Sva ova mesta će živeti bogatijim kulturnim životom i dobiće prostor da na reprezentativan način pokažu sve ono što imaju Vojvodina i srpska kultura u celini. Nastavićemo ovaj posao sve dok u svakom mestu ne uredimo sve kulturne centre i domove kulture baš do onog nivoa da svi sadržaji budu predstavljeni na pravi način. U ovoj godini smo za obnovu i opremanje domova kulture širom Vojvodine izdvojili više od 700 miliona dinara”, poručio je Mirović.

Pokrajinska vlada je preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine za finansiranje izgradnje objekta Doma kulture u Ravnom Selu izdvojila ukupno 205 miliona dinara.

“Pre godinu dana na ovom mestu bilo je zgarište, a sada vidimo da smo pri kraju izgradnje jednog modernog objekta površine više od 1.000 kvadratnih metara i salom sa 223 sedišta. Veoma je važno da opština Vrbas i Pokrajinska vlada koju vodi Igor Mirović, ispunjavaju svoja obećanja i jednako razvijaju sva naseljena mesta. Ovo nije sve što radimo i što smo uradili u Ravnom Selu; uz Dom kulture gradiće se sportski teren sa tribinama, renovirali smo sanitarne čvorove u Osnovnoj školi ‘Branko Radičević’, rekonstruišemo zgrade ambulante i mesne zajednice, izgradili smo nova parking mesta – zapravo stvaramo bolji životni ambijent u Ravnom Selu”, rekao je Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas.
Kako je rečeno, projektom je predviđeno da bude izgrađen novi objekat ukupne površine 1.058 kvadratnih metara, za potrebe amaterske pozorišne produkcije, kao i organizacije gostovanja profesionalnih pozorišta, prikazivanja filmskih projekcija, održavanja pozorišnih i filmskih festivala i sličnih manifestacija.

Glumac i reditelj Lazar Ristovski, koji je detinjstvo proveo u Ravnom Selu, zajedno sa predsednikom Porkajinske vlade Igorom Mirovićem inicijator je izgradnje ovog Doma kulture, a ideja obnove kulturnih centara kasnije se proširila na celu Vojvodinu. “Važno je da svi ovi domovi kulture, ne samo u Ravnom Selu, ponovo zažive. Oni su mesta na kojim se mladi ljudi okupljaju i iskazuju svoju kreativnost. Nekada je svako mesto u Srbiji imalo dom kulture, nadam se da će to tako biti ponovo, Srbija ima snage za to”, rekao je Ristovski.

Izvor i foto: vrbas.net