U Subotici izlaznost na izborima 52,5 odsto

Izlaznost na izborima u Subotici, po proceni Gradske izborne komisije, a na osnovu reprezentativnog uzorka, iznosila je 52,5 odsto.

Iz policije potvrđeno za RTV da nije bilo nikakvih prijava nepravilnosti.
Izbore u Subotici prati posmatračka misija OEBS-a, čijih pet timova obilaze birališta. Iz Centra za slobodne izbore i demokratiju ranije danas saopšteno je da je na jednom biračkom mestu registovano vođenja paralelne evidencije.

U Subotici su glasala dvojica nosilaca lista za parlamentarne izbore, Balint Pastor ispred Saveza Vojvođanskih Mađara, odnosno Tomislav Žigmanov ispred koalicije „Vojvođani“, dok je svoje pravo jutros iskoristio i predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor, te pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Pred Subotičanima su nikada duži glasački listići, s obzirom na to da su imena kandidata i lista ispisana na sva četiri jezika i pisma koja su u službenoj upotrebi u ovom gradu.

Pored toga, Subotičani su u prilici da utiču i na sastav parlamenta Mađarske, jer se i tamo danas održavaju izbori, a oni državljeni Mađarske koji imaju stalnu adresu u toj zemlji, a koji su se za to prijavili, mogu da glasaju danas do 19 časova u konzulatu Mađarske u Subotici.

Više od 39.000 dvojnih državljana je do sada u Srbiji iskoristilo pravo glasa na izborima u Mađarskoj i svoje glasove poslalo putem pošte, a ukoliko to još nisu učini, popunjen ranije dostavljeni glasački materijal mogu u zatvorenim kovertama predati do zatvaranja birališta u konzulatu.

Izvor i foto: rtv.rs