U Privrednoj komori Vojvodine održan tematski skup „Sačuvajmo pčele – spasimo svet“

U Privrednoj komori Vojvodine održan je skup „Sačuvajmo pčele – spasimo svet“ u organizaciji Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Saveza pčelarskih organizacija.

Radomir Vlačo, predsednik Grupacije za pčelarstvo Privredne komore Vojvodine istakao je da je cilj skupa da se skrene pažnja na pčelarsku proizvodnju kao i da se pošalje poruka ratarima o primeni savremene tehnologije i ugrožavanju proizvodnje.

– Svake godine se održava ovaj skup u Privrednoj komori Vojvodine i može se reći da pomaka ima što se tiče skretanja pažnje na probleme pčelara. Što se tiče kaznene politike, ona se primenjuje i oni koji primenjuju nedozvoljena sredstva najčešće su kažnjeni – istakao je Vlačo.

Saša Čolak, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine kazao je da je u ovom trenutku najveći strah pčelara zbog nesavesne upotrebe pesticida i drugih sredstava u zaštiti voća.

– Edukacija je veoma važna i mi ćemo se truditi da se što više skupova sa sličnim temama održe – rekao je Čolak.

Skupom je moderirala prof dr Nada Plavša sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu uz prisustvo dr Ivana Pihlera sa Poljoprivrednog fakulteta.

Izvor: AgroTv

Foto: Unsplash