Turistička organizacija Žabalja razvija saradnju sa srednjoškolcima

Omladinski centar opštine Žabalj inicirao je sastanak između žabaljske Turističke organizacije i učenika Srednje škole „22. oktobar“ koji su se odlučili za turistički smer, sa ciljem da se uspostavi saradnja između đaka i ove organizacije.

Srednjoškolcima će biti pružena prilika da se prvenstveno upoznaju sa svim potencijalima opštine, a potom da te potencijale i sami predstavljaju posetiocima i tako obavljaju praksu sa maksimalnom posvećenosti mentora. Direktorica TO opštine Žabalj Marija Čupić istakla je da je dogovorena saradnja od velikog značaja za buduće turističke radnike.

  • Svesni smo da je tokom školovanja malo prakse i da je praksa u turističkim agencijama i hotelima često nedovoljna, jer uglavnom zaposleni nemaju vremena da se u velikoj meri posvete učenicima. Zbog toga smatramo da je ovo odlična prilika da nauče kako se zaista radi ovaj posao, da im se maksimalno posvetimo i da uvide šta je pravo uživanje u bavljenju turizmom. Osim toga, kad se upoznaju sa seoskim turizmom, ma čime se bavili u životu, ovo im može biti i dodatni posao, u smislu da možda neki od njih odluče da pružaju različite usluge turistima, poput smeštaja – objasnila je Čupićeva.

Učenici će biti uključeni u opštinsku turističku ponudu tako što će biti domaćini, odnosno vodiči. Sledeće nedelje Omladinski centar i TO opštine Žabalj počeće organizovanje izleta za njih, odnosno svake nedelje će upoznavati turističke potencijale jednog mesta u opštini, dok ne obiđu sve. Nakon toga, biće osposobljeni da dočekaju turiste, zajedno sa vodičima i da im prenesu ono što su naučili.

Potencijal ove vojvođanske opštine je u poljoprivredi, odnosno u proizvodima poput sira, meda, vina i rakije. Tu je i prelepa priroda, odnosno Stara Tisa, hipodrom i golf teren, jedan od dva u celoj Srbiji. Sve to ponudiće kako domaćim, tako i inostranim turistima kao dodatni izlet, a ubuduće će se fokusirati i na đački turizam. Mladi žabaljski turistički tehničari upoznavaće se sa svim navedenim potencijalima, a mi ćemo biti tamo zajedno sa njima, kako bismo i čitaoce upoznali sa žabaljskim lepotama.

M. Rašić

Izvor: dnevnik.rs
Foto: B.Rašić