Subotica: Normalizuje se rad u ambulantama opšte medicine, korona se stišava

Broj medicinskih timova u Kovid ambulanti Doma zdravlja u Subotici je smanjen za trećinu. Zahvaljujući tome se polako vraća u normalu i rad u ambulantama opšte medicine.

Pre samo mesec dana u Kovid ambulanti Doma zdravlja u Subotici, bilo je angažovano 14 medicinskih timova. Znatno bolja epidemijska situacija dozvolila je rukovodstvu te ustanove da broj timova smanji na svega 5, a u isto vreme je smanjen i broj uzorkivača i pratećeg osoblja. Kako za RTV ističe direktorica Ivanka Beoković, lekari su bili i više nego neophodni u drugim delovima Doma zdravlja.

“Pre svega u opštoj medicini, odakle su u najvećem broju lekari i popunjavali mesto u kovidu, i nešto u Dečijem dispanzeru, tako da nam ovo dolazi kao neka mala pomoć opštoj medicini, jer su i oni bili prenapregnuti sa poslom. Umesto 35 pacijenata, oni su dnevno imali i po 65 pacijenata na pregledu“, dodaje Ivanka Beoković.

Kada govorimo o konkretnim brojkama, naša sagovornica ističe da u Kovid ambulanti sada dnevno ima oko 300 pacijenata manje nego pre mesec dana.

“Sada je u proseku oko 160 dnevno pacijenata koji se jave, da li na prvi pregled ili kontrolni, dok je to prošle nedelje bilo prosečno 200 dnevno. Prošle nedelje smo beležili prosečno 45 pozitivnih na kovid, a prethodne nedelje je bilo od 60 do 65 dnevno, tako da ima lagani pad. Još su to relativno veliki brojevi, ali ipak situacija ide ka smirivanju i ide u dobrom prevcu“, objašnjava direktorica Doma zdravlja Subotica.

Apel Doma zdravlja je urodio plodom, tako da su se u proteklom periodu pacijenti na vreme javljali u Kovid ambulantu. Samim tim je i služba Hitne medicinske pomoći imala mnogo manje posla, zaključuje Ivanka Beoković.

Izvor i foto: rtv.rs