Subotica: Gimnazija „Svetozar Marković“ upisuje prvu generaciju đaka na sportskom smeru

Od naredne školske 2022/23. godine u Gimnaziji „Svetozar Marković“ biće otvoreno prvo odeljenje sportskog smera. Upis na ovo odeljenje, koje će brojati 20 učenika na srpskom nastavnom jeziku, biće od 21. do 23. maja.

Posle položene male mature, budući učenici sportskog odeljenja moraće da putem svog sportskog kluba prilože potvrde pokrajisnkog ili republičkog sportskog saveza o aktivnostima i uspesima u određenim sportovima. Postoje tačno određeni kriteriju za bodovanje, te će, na primer, članovi reprezentacije dobiti deset bonus bodova.

– Imamo potrebne kadrove, sredstva, infrastrukturu i sve što je potrebno za ovo odeljenje i smatram da ćemo bez problema u naredne četiri godine izvesti prvu generaciju maturanata sportskog odeljenja. Verujem da će to odeljenje biti  reprezent subotičkog sporta – ističe Dušan Pavlović, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“.

Specifičnost ovog programa je što će učenici za četiri godine imati ukupno 1.115 časova iz oblasti sporta, što je mnogo više nego kod ostalih gimnazijskih  smerova. Iz predmeta „sport i zdravlje“, koji se na drugim smerovima javlja samo u obliku izbornih programa, učenici će imati 539 časova, a predmet „sport i trening“ ukupno 576 časova u toku četiri godine.

– Odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za sport treba da omogući da se unapredi kvalitet obrazovanja i vaspitanja učenika, sportista i budućih studenata visokoškolskih ustanova, posebno onih koji školuju buduće trenere, sportske novinare, nastavnike fizičkog vaspitanja, sportske menadžere… Zahvaljujući kompetencijama stečenim tokom gimnazijskog školovanja budući studenti će raspolagati znanjima neophodnim za kritičko sagledavanje fizičke kulture i sporta kao društvene oblasti – objašnjava Ljubomir Jotanović, profesor fizičkog vaspitanja. – Imamo veliku salu za sportske igre, gimnastičku i salu za stoni tenis, terene napolju. Ovaj smer nije samo namenjen za sport, deca  imaju ozbiljan plan i program i po završetku prohodnost na bilo koji fakultet.

U subotičkoj Gimnaziji obrazuju se brojni uspešni sportisti, među kojima je i džudista Matija Borojević.

– Ako žele da uspeju u sportu, osmaci treba da upišu ovaj smer, jer škola nudi veliko  obrazovanje, a dozvoljava im da treniraju. Žao mi je što ovaj smer nije postojao kada sam ja upisivao srednju školu, čak sam se i dvoumio da odem u neki drugi grad, ali sam se ipak odlučio za našu Gimnaziju – iskreno će Matija, učenik prvog razreda prirodno-matematičkog smera.

Njegovo mišljenje deli i uspešni gimnastičar Filip Kulić, koji je trenutno na prvom mestu.

– Ovo je super prilika za đake koji treniraju, jer mogu da nastave da treniraju a potom nastave školovanje gde hoće  – dodaje Filip.

Izvor i foto: subotica.com