Srbija bira predsednika, poslanike i lokalne vlasti u 14 samouprava; Birališta otvorena u 7 sati

Građani Srbije izlaze danas na birališta, da izaberu predsednika Republike, novi saziv parlamenta i lokalnu vlast u 14 samouprava, uključujući i glavni grad. Za oko 100.000 birača sa područja Kosova i Metohije glasanje na izborima organizovano je u najbližim opštinama centralne Srbije. Birališta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 20 sati.

Na ukupno 8.255 biračkih mesta, pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 6.501.689 građana Srbije, koji će se opredeljivati između 19 izbornih lista i osam kandidata za predsednika.

09.31 – Momirović glasao u Institutu za transfuziju krvi Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, glasao je danas u 09.15 časova u Beogradu na parlamentarnim, predsedničkim i gradskim izborima. Momirović je biračko pravo iskoristio na biračkom mestu broj 24, u Institutu za transfuziju krvi Srbije.

09.29 – Selaković glasao na Vračaru

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković glasao je danas u Beogradu na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima. On je glasao oko 09.20 sati na biračkom mestu u Osnovnoj školi “Jovan Miodragović” na Vračaru. Selaković je na glasanje došao sa suprugom i dvoje dece.

09.28 – Ponoš glasao u školi Svetozar Marković

Kandidat za predsednika koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” Zdravko Ponoš glasao je na izborima nešto posle 9.00 časova. Svoju građansku dužnost Ponoš je obavio na biračkom mestu u osnovnoj školi “Svetozar Marković” na Vračaru. Ponoš je na glasačko mesto stigao sa suprugom. Ponoš glasao u školi Svetozar Marković

09.25 – Pravo glasa u Kikindi ima 47.759 birača

Sva biračka mesta u Kikindi otvorena su na vreme i za sada izborni dan u tom gradu protiče bez problema. Pravo glasa u Kikindi ima 47.759 birača, koji glasaju na 60 biračkih mesta, od kojih su 25 u okolnih devet sela.

09.23 – Miloš Jovanović glasao na Vračaru

Predsednički kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović glasao je danas u 9 sati na biračkom mestu broj 36 na Vračaru. Jovanović je glasao na biralištu u Osnovnoj školi Jovan Miodragović.

09.15 – Tadić glasao na biračkom mestu u opštini Stari grad

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nosilac parlamentarne liste “Boris Tadić – Ajmo ljudi” Boris Tadić glasao je danas na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima.

Tadić je svoju građansku dužnost obavio na biračkom mestu broj 34 u opštini Stari grad. On je na glasačko mesto došao sam.

09.13 – Ministarka Popović glasala na Vračaru

Ministarka pravde Maja Popović glasala je danas oko devet časova u Beogradu.

Ona je obavila svoju građansku dužnost na biračkom mestu 33, u Opštini Vračar.

09.06 – Nebojša Stefanović glasao na Bežanijskoj kosi

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović glasao je jutros na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima. On je svoju građansku dužnost obavio oko 8.30 časova na biračkom mestu u Osnovnoj školi “Borislav Pekić” na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

08.56 – Boško Obradović glasao u Mesnoj zajednici Alvadžinica u Čačku

Predsednički kandidat koalicije Srpski pokret DVERI-POKS-Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, Boško Obradović, glasanje je jutros na biračkom mestu broj 2 vatrogasni dom, u Mesnoj zajednici Alvadžinica u Čačku.

Obradović je na glasanje došao u 07.15 časova u pratnji supruge i dece.

08.52 – Tuča na biračkom mestu u Novom Pazaru

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je na konferenciji za novinare da su jutros u sedam časova otvorena sva biračka mesta u Srbiji, osim biračkog mesta 77 u Novom Pazaru.

08.41 – Siniša Mali glasao u Višoj poslovnoj školi

Ministar finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke, Siniša Mali, glasao je jutros na biračkom mestu broj 2 na beogradskoj opštini Zvezdara. Mali je građansku dužnost obavio u Višoj poslovnoj školi u Beogradu oko 8.30 sati.

08.34 – U Novom Sadu se danas glasa na 207 biračkih mesta

U Novom Sadu, na današnjim parlamentarnim i predsedničkim izborima, pravo glasa ima nešto više od 331.600 građana. Oni svoje biračko pravo mogu da ostvare na 207 biračkih mesta.

08.21 – U Subotici pravo glasa ima 126.625 birača

U Subotici, na današnjim parlamentarnim i predsedničkim izborima, pravo glasa ima 126.625 Subotičana. Oni svoje biračko pravo mogu da ostvare na 102 biračka mesta. Jedno od tih biračkih mesta je i biračko mesto broj 6, u Tehničkoj školi “Ivan Sarić“.

08.05 – Kisić glasala u Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije”

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Predsedništva SNS, Darija Kisić, glasala je jutros na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

Ona je svoje biračko pravo iskoristila u 7.30 sati na glasačkom mestu u Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije”.

08.02 – Aleksandar Vučić glasao na Novom Beogradu

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić glasao je danas nešto pre 8 sati na biračkom mestu 140 u vrtiću “Tesla”.

Vučić, koji je na biralište došao sam, na ovim izborima trazi reizbor na funkciju predsednika Srbije. Izborno mesto na kojem je glasao Vučić, posetili su i posmatrači Misije ODIHR.

08.01 – Brnabić glasala u Školi za dizajn u Beogradu

Premijerka i funkcionerka Srpske napredne stranke Ana Brnabić, glasala je jutros na biračkom mestu broj 34 u Školi za dizajin, na beogradskoj opštini Savski venac. Brnabić je na izbore izašla sama jutros oko osam sati. Ona je na izborno mesto stigla u isto vreme sa stranačkom koleginicom, ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović.

08.00 – Šapić glasao na Novom Beogradu

Predsednik opštine Novi Beograd i kandidat liste “Aleksandar Vučic-Zajedno možemo sve” za gradonačelnika Beograda, Aleksandar Šapić, glasao je jutros oko 7.45 časova na biračkom mestu na Novom Beogradu.

Šapić je glasao na biračkom mestu broj 119 u Osnovnoj školi “Borislav Pekić”.

07.55 – Ministar Lončar glasao na biračkom mestu u Brodarskoj školi

Ministar zdravlja Zlatibor Lončer glasao je na izborima jutros oko 7.30 časova. Lončar je glasao na biračkom mestu broj 11 u Školi za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

07.39 – Kolone automobila i autobusi sa biračima krenuli sa Kosova i Metohije

Za glasanje na izborima jutros oko sedam sati krenule su kolone automobila sa Kosova i Metohije ka Raškoj, a oko 10 autobusa polazi iz Leposavića ka Jarinju, dok se još građana okuplja kako bi pošlo na glasanje, javlja reporter TV Most za Tanjug.

07.25 – Zoran Đorđević glasao u Beogradu

Član Predsedništva SNS i v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević, glasao je nešto posle 07.00 sati jutros na biračkom mestu broj 47, u Osnovnoj školi “Dragojlo Dudić” na Zvezdari. Đorđević je na glasanje došao sa sinom. U Srbiji su jutros u 7.00 otvorena biračka mesta za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore, koja se zatvaraju u 20.00 sati.

07.20 – Ivica Dačić glasao na Dedinju

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, glasao je jutros na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima.

Dačić je svoju građansku dužnost obavio među prvima na biračkom mestu u Mesnoj zajednici “Dedinje” na Savskom vencu. On je na glasanje došao sa suprugom i sinom.

07.15 – Veliki broj posmatrača na izborima

Predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore 3. aprila u Srbiji pratiće više od 4.000 posmatrača iz domaćih organizacija CRTA i CeSID kao i delegacije Evropskog parlamenta, Kancelarije OEBS za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) i Evropske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO).

07.14 – U Sremu se glasa na ukupno 274 biračkih mesta

U Sremu na ukupno 274 biračkih mesta, pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 263.437 građana, koji će se opredeljivati između 19 izbornih lista i osam kandidata za predsednika. U gradu Sremska Mitrovica ima 57 biračkih mesta i jedno biračko mesto u KPZ-u. Pravo glasa ima 68.362 građana.

07.10 – RIK: 6.502.307 birača ima pravo glasa na izborima

Republička izborna komisija utvrdila je da 6.502.307 birača ima pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima. Prema rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića, broj birača koji ima pravo glasa je usklađen sa ažuriranim biračkim spiskom.

07.05 – Na biračkim mestima nošenje maske individualno

Direktorka “Batuta” Verica Jovanović izjavila je da se danas na biralištima primenjuju epidemijske preporuke i da je nošenje maske individualna odluka.

Uz birališta u Srbiji, u inostranstvu je otvoreno 77 biračkih mesta, u 34 države, na kojima će moći da se izjasni 39.777 državljana Srbije koji su se prijavili za glasanje.

Biračka mesta otvaraju se u 7 sati, a zatvaraju u 20 sati, do kada traje izborna tišina, koja je počela u noći između četvrtka i petka, a tokom koje je zabranjena izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Izvor: Tanjug

Foto: serbinfo.ch