SNP domaćin 32. festivala nove rusinske pesme „Ružin vrt“

Trideset drugi festival nove rusinske pesme „Ružin vrt“, održaće se 8. maja 2022. sa početkom u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu (SNP).
Radio – televizija Vojvodine je organizator festivala „Ružin vrt“ koji više od tri decenije neguje tradiciju i kulturu Rusina. Ove godine na festivalu predstaviće se 15 novih komopozicija u pratnji dva orkestra RTV: Veliki narodni orkestar i Veliki tamburaški orkestar.
U revijalnom delu festivalske večeri, nastupiće i Mihajlo Budinski.

„SNP će prvi put na velikoj sceni ugostiti mnogobrojne afirmisane kompozitore, tekstopisce i izvođače u okviru 32. festivala „Ružin vrt“. Festival je brend RTV koji tradicionalno svake godine prenosi novu melodiju rusinske pesme, ali i čuva tradiciju i kulturu već treću deceniju – istakla je urednica festivala Zlatica Njaradi, dodajući da je rusinski jezik jedan od pet jezika na kojima je 1949. počelo emitovanje programa Radio-televizije Vojvodine.

Žiri 32. festivala nove rusinske pesme „Ružin vrt“ izabraće tri najbolje kompozicije i po jednog laureata u kategorijama tekst, aranžman i interpretacija. Kao i svake godine publika će izabrati svog favorita.
Festival će se uživo prenostiti na Trećem programu Radija na 97, 100 i 107,1 megaherca, Drugom programu Radio – televizije Vojvodine, kao i putem interneta na sajtu rtv.rs u odeljku Program uživo.

Izvor i foto: rtv.rs