SKC Kragujevac: Najava programa za narednu nedelju

Ponedeljak, 4. april u 20.00 h
Kontakt galerija SKC
Jazz Monday – SveCki Prodžekt

“SveCki Prodžekt” je jedan od projekata koji je nastao u kafe klubu UMMUS-u u sklopu Jazz Monday-a (džeza ponedeljkom), a sve u cilju stvaranja muzičkog diverziteta u Kragujevcu.
Oni se bave muzikom sveta (World Music) koja spaja primese tradicionalnog melosa raznih naroda sa džezom i njegovim pod-pravcima.
Ovog ponedeljka izvodiće kompozicije Bojana Zulfikarpašića, Vasila Hadžimanova, Ibrahim Malouf-a, Jana Garbareka i drugih…

SveCki čine:

►Aca Pejčić – tenor sax i kaval
►Danijel Armuš – keyz
►Nikolaj Petronijević – bass
►David Armuš – drums

Utorak, 5. april u 20.00 h
Kontakt galerija SKC
Izložba – Pantografike – Sve zveze iza zaveze, Vladimir Ilić

IZLOŽBU ĆE OTVORITI GOJKO DUTINA, VIZUELNI UMETNIK

Zašto Vladimir Ilić prvo jasno napiše, a potom izbrše naziv rada, godinu nastanka i potpis pri dnu svojih pantografika? Kao i podatak u kojoj proporciji je realizovano uvećanje prema originalnom crtežu i u kom tiražu? Da li je umetnik, vajar u posvećenoj ulozi crtača, stidljiv i neodlučan?

Izbliza gledano, prve skice nastaju u vazda jednoličnoj atmosferi: tupa olovka i gumica su pored bloka na stolu, tu je šoljica s kafom i vreme odvojeno za rad u tišini. Sedi zamišljen, udobno smešten, zagledan u prostor ispred sebe, kraće ili duže vreme. Prelistava prethodne zabeleške; pozicionira novi list i kao da se u njemu ogleda. Crtež podrazumeva dosta brisanja, trud prevođenja trodimenzionalnih ideja u dvodimenzionalna rešenja. Povuče ga reč koja mu odbruji u mislima, zapiše je, sa njom se zaigra; razgrađuje je ili ugrađuje u složenicu, konstruišući od nje neku novu zvučnu reč i rečenicu. Ponekad nastane i pesma.

Druga faza predstavlja odabir skica prema kojima će biti realizovani veći formati u tehnici pantografike kojom se Vladimir već sedam godina bavi i koju razvija. Površina radnog stola postaje okupirana, ili pak pod ateljea. Pored izbora promera uvećanja, jednako pažljivo odabira i uvećanje linije kojom će u tehnici tuša preneti crtež. Pozicionira glavni alat pantograf, izabranu skicu i glatki papir; pričvršćuje improvizovani marker. Pozicija umetnika postaje dinamična: on stoji (ili čuči) nagnut nad pantografom, pokreće svoju ruku ili i celo telo, kontroliše svoje disanje dok se bavi izvedbom mlade linije. Želi da je oslobodi bilo kakve suvišne narativnosti, da je učini tečnom i gipkom, sa utiskom lakoće u izvedbi, premda je zadatak mnogo teži. Zbog toga, izvedba jednog rada – pantografike – često iziskuje više pokušaja.

Uvećavan u razmeri i do devet puta, njegov crtež je poput eha koji odjekuje. Recimo da treću fazu rada čini odabir, zadovoljstvo nad realizovanim, potpisivanje i spomenuto brisanje. Mislim da Vladimir to ne radi iz namere da prikrije informacije, već da pažnju posmatrača onesposobi da se bavi mahinalnim čitanjem. Time pospešuje fokus ka suptilnom i markantnom izrazu. Pruža se šanca da se naslute nazivi radova, kao kod serije Opremiti dobro, kako se svaki završava na-ač (Ljuljač, Šetač, Ponavljač…). Umrljana vizibilnost podataka koji znaju biti ispisani i unatraške, kao u ogledalu, stoje poput kodova koje nam umetnik ostavlja za tumačenje dela.

Poslednja etapa rada je instalacija pantografika u galerijskom prostoru. O tome Ilić razmišlja čak i pre, i tokom njihove izvedbe. Izložba u Domu omladine u Kragujevcu jedinstvena je prilika izlaganja radova iz dve faze: Marim biti (2017) i Opremiti dobro (2022).

Radovi iz ciklusa Marim biti prethodno su bili predstavljeni u Domu omladine Beograda, i čine ih do sada najveći realizovani formati. To je iskorak u istraživanje mogućnosti pantografa kao umetničkog alata i u svojstva ekspandiranog crteža. Opremiti dobro je poslednja okrugla celina kojom se Vladimir bavi, koju dodatno čini serijom uramivši jednako sve radove. Zanimljiva informacija je da ih oprema samostalno, izučivši ramdžijski zanat. Sve zveze iza zaveze je igra reči kojima umetnik želi šaljivo da prokomentariše i razotkrije svoja dela (zvezde) kojima se ponosi.

Ako vam se ukaže prilika da razgovarate sa umetnikom pred njegovim delima, budite slobodni da ga upitate o njegovom radu, nazivima… Isprva će odati utisak stidljive osobe, ali to je samo u početku. Ne odustajte i ubrzo ćete uvideti da pred vama stoji jedinstveni kreativac.

Milica Dukić

Vladimir Ilić rođen je 1981. godine u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku vajarstvo kod prof. Ljubomira Denkovića. Podrška je projektu Šok zadruga (ex Art klinika) Multimedijalnog centra Led art od 2004. godine. Član SULUV-a i u statusu samostalnog likovnog umetnik od 2021. godine. Završio master studije vajarstva kod prof. Gordane Kaljalović-Odanović 2011. godine. Poslednjih nekoliko godina preispituje sopstvene crtačke mogućnosti, kao i mogućnosti Pantografa.

Živi u Novom Sadu.

Sreda, 6. april u 19.00 h
Kontakt galerija SKC
Projekcija i razgovor o dokumentarnom filmu – Ako je rak nije lav, Evgenije Tamnavac

„Ako je rak nije lav“, o življenju života sa karcinomom. Glavni protogonista filma je Kosovka Nedeljković, majka autorke Radomirke Siljanoski, kojoj je 2006. dijagnostifikovan karcinom jajnika. Film se desio sam po sebi, kako je svaki dan bio prepun naboja i iščekivanja, autorka je uzela kameru i počela da snima. Film je sniman dve i po godine. Kroz istinitu životnu priču govori se o borbi sa teškoćama u bolesti i radosti koju donosi svaki novi dan. Ideja autorke bila je da svoje porodično iskustvo prenese drugim ljudima koji su u sličnoj situaciji. Iskreno kazivanje, puno emocija i ljubavi koje slavi život.

– Učesnice: Kosovka Nedeljković, učiteljica u penziji; Radomirka Siljanoski, multimedijalna umetnica
– Obrada zvuka Aleksandar Zoričić, scenarista, montažer i reditelj Radomirka Siljanoski

Radomirka Siljanoski rođena je 1978. u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bavi se multimedijalnom umetnošću, glumi, fotografiše, režira, komponuje, izvodi performanse. U procesu izrade diplomskog rada nastala je Evgenija Tamnavac, ime iz senke kojim potpisuje performanse i muziku koju komponuje. Za film Veštičji rez dobila je nagradu „Srebrni pastir“ na festivalu FESTEF u Kučevu 2019, za najbolju režiju. Trenutno na Tenerifima završava film o trci u starim autobilima koja počinje u Češkoj, a završava se u Mongoliji. Zapravo, film govori o iskoraku iz zone komfora. Ona sama izašla je sopstvenog komfora pre trinaest godina, kada je dala otkaz na mestu profesora u školi i odlučila da se bavi onim u šta zaista veruje, voli, što ispunjava svaki njen dan i čini je srećnom.

Sreda, 6. april u 21.00 h
Radio televizija Kragujevac
SKC kvArt – Tradicionalna muzika danas, prof.dr Sanja Ranković

U razgovoru sa prof. dr etnomuzikologom Sanjom Ranković otkrivamo poziciju tradicionalne muzike u savremenim okvirima.
Univerzalnost i bezvremenost naše tradicionalne muzike kao dela muzike sveta, važnost uloge koju ima u vaspitanju i obrazovanju mladog čoveka, transformacije kroz koje prolazi do današnjeg trenutka, kao i budućnost tradicionalne muzike – neke su od tema nove emisije serijala SKC kvArt.

Četvrtak, 7. april u 21.00 h
YouTube kanal SKC
SKC kvArt – Ne padaju nestale ptice, Željko Lučić

„Ne padaju nestale ptice“ je pesnička knjiga objavljena u HH kolu edicije Prvenac. Njen autor, Željko Lučić, pesnik, majstor realnog aikidoa i koautor poetskog podkasta iznosi svoje viđenje umetnosti, uticaja i poetske estetike.

Petak, 8. april u 20.00 h
Kontakt galerija SKC
Gostovanje DKSG – Koncert polaznika radionice Branislave Podrumac

ULAZ SLOBODAN

Sopran Branislava Podrumac je multitalentovana umetnica velike snage transformacije koja sa podjednakom lakoćom vlada scenom u operskim, operetskim, muzičkim, pa i dramskim ulogama.
Konkurs za radionicu Branislave Podrumac objavljen je u septembru prošle godine. Na konkurs se prijavilo oko 60 kandidata, od kojih je u najužem krugu izabrano šest.
Radionica je trajala od oktobra do januara, a rezultat tromesečnog rada, zaokružen je koncertom u Domu kulture „Studentski grad“ 17. februara.
Izabrani učesnici će sada nastupati i u Kragujevcu, u Kontakt galeriji SKC-a.
Na programu su arije iz: mjuzikla Mačke (engl. The Cats), Fantom iz opere (engl. The Phantom of the Opera), Jadnici (franc. Les Misérables), muzika iz Diznijevih crtanih filmova…
Izvodiće ih studenti i učenici : Aleksa Antić, Angelina Galjević, Katarina Radonjić, Marija Aleksić, Aleksandra Kovačević, Tamara Milošević.

Više o izvođačima :

Aleksa Antić (1999), student četvrte godine programa Ekonomija i finansije na Univerzitetu u Londonu i Univerzitetu u Beogradu. Od 2019. godine pohađa muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“, odsek solo pevanja.

Angelina Galjević (2000) od malena voli mjuzikle i sanja da na sceni peva ulogu Kristin iz „Fantoma iz opere“. Svoje muzičko obrazovanje započela je učeći violinu i klavir.

Katarina Radonjić (2004) završila Sedmu beogradsku gimnaziju i nižu muzičku školu „Davorin Jenko“ na odseku za solo pevanje.

Marija Aleksić (2001) završila srednju muzičku školu „Josif Marinković“, odsek Dizajn zvuka i solo pevanje. Tokom srednje škole počela je da se zanima za film i pozorište i to joj postaje okupacija, te svoje dalje školovanje nastavlja u Beogradu na Akademiji umetnosti, smer Produkcija u umetnosti i medijima.

Aleksandra Kovačević (1991) studentkinja doktorskih akademskih studija i asistentkinja na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bila je redovan član hora u osnovnoj školi, srednjoj školi i tokom studija (Hor Farmaceutskog fakulteta „Raskovnik“), sa kojima je imala veći broj koncerata. Nastupala na Prvom glasu Univerziteta 2014. i 2015. godine.

Tamara Milošević (1999) završila Treću beogradsku gimnaziju i teoretski odsek u SMŠ „Vatroslav Lisinski“, trenutno četvrta godina digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije. Svira klavir, violinu, gitaru i ukulele i misli da je muzika svuda oko nas ako tako odlučimo da gledamo na svet.

Subota, 9. april u 19.00 h
Kontakt galerija SKC
Predstavljanje elektronskog zbornika – Gradovi pobratimi – Mostar

Gradovi pobratimi, Kragujevac i Mostar, decenijama oživljavaju svoje ratom smanjene kontakte kroz sport i kulturu pre svega. Ovoga puta, dve organizacije – Sklopka iz Kragujevca i Pogon iz Mostara, predstavljaju zbornik u kome su objavljeni radovi autora iz ova dva grada-pobratima. Predstavljanje zbornika prvih dana aprila dešavaće se u oba grada.

Nedelja, 10. april u 19.00 h
Knjaževsko srpski teatar
Koncert AFA Svetozar Marković – Tradicija u pokretu 45

Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković ove godine obeležava 45 godina postojanja, a ovaj jubilej proslaviće koncertom folklora 10. aprila, u Knjaževsko-srpskom teatru, sa početkom u 19:00.
Negujući tradicionalnu igru i pesmu kao dragoceno sredstvo povezivanja i univerzalni jezik komunikacije, ansambl je predstavljao „tradiciju u pokretu” na scenama Srbije i širom sveta. Snaga igre i tradicije vezala je 45 godina kontinuiteta, nebrojeno mnogo nasmejanih lica i neraskidivih veza i prijateljstava.
45 godina kasnije „tradiciju u pokretu” sada nose neki novi mladi ljudi, nova energija i entuzijazam. Na scenu donose tradicionalne igre u širokom spektru raznovrsnosti oblika, stila, boja, ukrasa, melodija i pesme. Na koncertu će nastupiti izvođački ansambli, Prvi, Ansambl veterana i Dečiji, Pevačka grupa Studenac i Narodni orkestar Svetozar Marković.
Posebno nas raduje što ćemo ovaj jubilarni rođendan, nakon dve godine pauze, proslaviti kao ansambl − ZAJEDNO, i to ZAJEDNO SA VAMA.

Izvor i foto: skckg.com