SKC Kragujevac: Najava programa za narednu nedelju

Utorak, 29. martu 20.00
Kontakt galerija SKC
Filmska projekcija – Jagnje

ULAZ SLOBODAN

Režija: Valdimar Jóhannsson
Žanr: drama
Trajanje: 106 min.
Proizvodnja: Island, Švedska, Poljska

Noomi Rapace, proslavljena kao Lizbet Salander u Trilogiji “Milenijum” ovaj put se na filmskom platnu pojavljuje kao farmerka koja uz muža uzgaja stado ovaca na prelepoj, ali udaljenoj farmi na Islandu. Živeći u ovom idiličnom ambijentu, u kome imaju sve, njihov jedini problem je što nemaju decu. Ali i to se menja kada jednog dana na svojoj farmi otkriju novorođenče koje se tu misteriozno i iznenada pojavilo. Odlučuju da ga zadrže i odgajaju kao svoje dete. Ovaj neočekivani obrt u njihovim životima im donosi mnogo radosti koje će transformisati njihove živote na najneočekivaniji i superuzbudljiv način.

Zanimljivost sa snimanja ovog filma je da je Noomi Rapace prvi put na filmu govorila islandski jezik koji je naučila kao mala dok je sa majkom živela u toj ostrvskoj državi.

Sreda, 30. mart u 21.00
Radio televizija Kragujevac
SKC kvArt – Oganj

U susret koncertnim promocijama novih izdanja projekta PRVI CD, u emisiji SKC kvArt predstavljamo i jedan od prethodnih odabranih sastava koji je svoj album prvenac “Tri put ti čukna” takođe objavio u okviru ovog projekta. U pitanju je sastav OGANJ koji je nastao 2013.godine u Vranju sa idejom spajanja tradicionalnog zvuka sa podneblja Balkana i modernog džeza. Sve numere na albumu su obrade starih etno pesama, uglavnom srpskih i bugarskih, sa izvornim motivima i pevanjem u tradicionalnom duhu ali ipak sa potpunom slobodom u pravljenju aranžmana.

Četvrtak, 31. mart u 21.00
YouTube kanal SKC
SKC kvArt – Tradicionalna muzika danas, prof.dr Sanja Ranković

U razgovoru sa prof. dr etnomuzikologom Sanjom Ranković otkrivamo poziciju tradicionalne muzike u savremenim okvirima. 
Univerzalnost i bezvremenost naše tradicionalne muzike kao dela muzike sveta, važnost uloge koju ima u vaspitanju i obrazovanju mladog čoveka, transformacije kroz koje prolazi do današnjeg trenutka, kao i budućnost tradicionalne muzike – neke su od tema nove emisije serijala SKC kvArt.

Izvor i foto: skckg.com