Siniša Mali: Srbija zna da se nosi sa krizom, nema mesta panici

Ministar finansija Siniša Mali poručio je sinoć da Srbija zna da se nosi sa krizom i spremno dočeka sve izazove, te da njeni građani nemaju razloga za paniku.

Mali je na TV Pink rekao da je u vreme kriznih situacija, pandemije, energetske krize i konflikta između Rusije i Ukrajine, Srbija pokazala snagu države i javnih finansija.

Takođe, Mali je rekao da se Vlada bori protiv nestašica i ograničava cene najvažnijih životnih namirnica, kao i cene goriva i struje.

“Nabavili smo so, pirinač, pasulj, konzervisanu ribu i grašak. Ukoliko dođe do nestašice, mi smo bezbedni”, kazao je Mali.

Ono što je najvažnije, rekao je Mali, kurs je ostao stabilan, a država redovno kontroliše kurs, ima preko 16 miliardi evra deviznih rezervi i preko 37 tona zlata u trezoru.

Podsetio je da je za vreme pandemije država pomogla privredu i građane sa 8,8 milijardi evra, sačuvala radna mesta, ali i proizvodne kapacitete.

“Naša Srbija za dve godine najveće ekonomske krize ima najveću stopu rasta BDP-a u Evrope. Sčuvali smo stabilnost javnih finansija, radna mesta i sve ostalo”, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, država u vreme energetske krize povećava plate, penzije i minimalnu zaradu, tako da realna zarada bude veća nego rast inflacije i na taj način štiti životni standard građana, “kako bi ih inflacija što manje opteretila”.

Mali se osvrnuo i na gužve na pupmama i rekao da država ima dovoljno rezervi goriva, kao i da neće biti nestašice.

Ocenio da je da je neodgovorno ponašanje vlasnika privatnih benzinskih pumpi koji su ograničili količinu goriva pri prodaji i dodao da će oni snositi posledice zbog kršenja zakona.

Mali je podsetio da je krajem nedelje imao satanke sa predstavnicima udruženja malih pumpi, kao i sa velikim distributerima poput NIS-a i Mola.

“Iz dana u dan kontrolišemo i gledamo šta se dešava na tržištu naftnih derivata. Ono što je činjenica, samo za pet dana porasla je cena nafte do 119 dolara po barelu, to su velika povećanja od 10 do 20 odsto za samo nedelju dana”, naveo je Mali.

Rekao je da su nadležni pronašli “fleksibilnu formulu” kako bi se sa jedne strane zaštitili interesi malih distributera u maloprodaji goriva, a da se sa druge strane ne dozvoli veće povećanje cene goriva na pumpama.

Izvor: tanjug.rs
Foto: Rade Prelić