Saradnja Ruskog centra za nauku i kulturu “Ruski dom” iz Beograda i Grada Kikinda

Ruski centar za nauku i kulturu ”Ruski dom” iz Beograda i Grad Kikinda ozvaničili su saradnju iz oblasti nauke, kulture i obrazovanja. Pored toga, u okviru svečanosti, u Kulturnom centru Kikinda, otvorena je izložba ”Povratak generala: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju”.

Ruski centar za nauku i kulturu ”Ruski dom” iz Beograda i Grad Kikinda sporazumom o saradnji potvrdili su ionako dobre odnose, koje ruski narod gaji prema Kikindi, imajući u vidu da je u najvećem gradu na severu Banata nekada postojala Prva rusko-srpska devojačka gimnazija, a poznato je i da je Kikinda Rusima pružila toplu dobrodošlicu posle Oktobarske revolucije.

“Za nas Ruse kao predstavnike zvaničnih institucija, Kikinda je vrlo bitan grad jer smo vezani jednim lancem ruske priče, emigracije. U Kikindi je postojao ruski devojački institut, vrlo bitan za grad, za njegovu istoriju”, kaže Jevgenij Baranov, direktor Ruskog doma, Beograd.

Saradnja bi trebalo da se ogleda isključivo u projektima iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja. Tako će Kikinđani vrlo brzo biti u prilici da započnu učenje ruskog jezika, planirana je Nedelja ruskog filma u Kulturnom centru, kao i niz drugih manifestacija.

”Ova saradnja je dobila novu dimenziju samim potpisivanjem sporazuma i očekujemo da se ovim poptisivanjem sporazuma još više učvrste i osnaže bratski prijateljski odnosi koji su na relaciji Srbije i Rusije, ali mi je i drago što se ovako dobri odnosi neguju i na lokalnom nivou”, smatra Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

U okviru svečanosti, u Kulturnom centru Kikinda, otvorena je izložba ”Povratak generala: 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju”.

”Ova izložba nije samo priča o ruskoj emigraciji, ovo je nešto što po meni svaki Srbin mora da zna jer to je izložba vezana za formiranje srpske države, moderne srpske države” – dodaje prof. Irina Antanasijević, autorka izložbe.

Saradnja Kikinde i Ruskog doma ozvaničena je još ranije simboličnim otvaranjem Ruskog kutka u Kulturnom centru, dok je na nekadašnjoj Prvoj rusko -srpskoj devojačkoj gimnaziji postavljena spomen ploča.

Izvor i foto: rtv.rs