Šabac: Sedamnaest starih i retkih knjiga

Knjiga „Pravila molebnaja” ‒ Srbljak iz 1761. godine, najstarija je knjiga fonda Biblioteke šabačke, koja se danas čuva u Zavičajnom odeljenju ove ustanove kulture.

Od prvobitnog šabačkog Čitališta, preko Čitaonice, Knjižnice, okružne, opštinske i matične biblioteke, do današnje Biblioteke šabačke, proteklo je punih 175 godina. U miru bivala je mesto okupljanja ljubitelja knjige, a svoje članstvo umnožavala je deljenjem pisane reči. Na početku Velikog rata, Šabačka narodna knjižnica i čitaonica, sa adresom u kafani „Jelen” na Bairu, doživela je sudbinu svoga grada. Spaljena je u naletu Austorugara na Šabac, prvi veliki grad na koji su se okomili 1914. godine.

Odmah po završetku rata Šapčani su krenuli u prikupljanje knjižnih dela da iznova popune opustošene fondove. Oduvek u šabačkoj biblioteci posebna vrednost pridavana je starim knjigama. Tako je i danas. U ovom vremenu, posebno se pazi na 17 naslova sa liste stare i retke knjige sa statusom kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Najstarija knjiga šabačke biblioteke, koja se čuva u Zavičajnom odeljenju, jeste „Pravila molebnaja” – Srbljak iz 1761. godine. Ovaj vredan zbornik bio je deo privatne biblioteke profesora književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i kolekcionara retke knjige Borivoja Marinkovića. Biblioteci u Šapcu darivala ga je Mirjana Marinković, 2015. godine.

Sastavljen od originalnih tekstova crkvenog pesništva, „Srbljak” sadrži službe i žitija srpskih svetitelja. Izbor tekstova uslovljen je željama njihovih naručilaca, usled čega je gotovo nemoguće tipološki razvrstati ovu knjigu, kažu u Biblioteci šabačkoj.

Prvo izdanje „Srbljaka”, pod nazivom „Pravila molebnih svjatih srpskih prosvetitelja”, priredio je episkop aradski Sinesije Živanović. Zbornik je objavljen u Rumuniji, u Rimniku, 1761. godine, dok je drugo izdanje štampano u Veneciji, četiri godine kasnije.

‒ Celokupan fond stare i retke knjige bio je na konzervaciji i restauraciji u Narodnoj biblioteci Srbije i u Biblioteci Matice srpske ‒ kaže Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke. ‒ To je zahtevan i skup posao, mi smo ga dovršili, i sada su stare i retke knjige istinski ponos grada.

Fond Zavičajnog odeljenja šabačke biblioteke danas poseduje više od 4.000 monografskih publikacija, naslove zavičajne periodike, neknjižnu građu i posebne zbirke stare i retke knjige i rukopisa objavljenih do 1867. godine.

U jednoj od najstarijih ustanova kulture u Šapcu posebno se ponose rukopisima književnika Oskara Daviča, kao i „Letopisom Šapca” prote Grigorija Babovića, trajnim pisanim svedočanstvom o životu Šapčana, kulturi i tradiciji grada na Savi, u vremenu između dva svetska rata.

Izvor: politika.rs
Foto: I. Jelić