Osnaživanje i povezivanje žena u naučnoj delatnosti sa privredom: Put ka pravednom društvu

Sekretar Ivanišević izneo je stav da je percepciju o rodnoj ravnopravnosti potrebno menjati ne samo deklarativno, te da je stoga Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam dodelio u toku protekle godine i početkom 2022. više od 100 miliona dinara ženama u biznisu, privredi i turizmu.

U Palati „Srbija“ u Beogradu danas je održana stručna konferencija pod nazivom „One kreiraju – one inoviraju“, povodom obeležavanja Svetskog dana kreativnosti i inovacija, na kojoj se obratio pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.

Konferenciju je organizovalo Udruženje naučnica Srbije SRNA u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija.

„Moramo više da razgovaramo o ulozi muškaraca u osnaživanju žena i jačanju svesti o rodnoj ravnopravnosti, kao i o tome da niko nije ničije vlasništvo. Napravićemo edukativni karavan kroz Vojvodinu kojim ćemo uticati na jačanje svesti devojčica i žena o ekonomskom osnaživanju i o osvetljavanju uloge žena u privredi i nauci. Pokazatelji u privredi govore da još uvek nismo došli do udela žena od 50 odsto u vlasništvu firme, te da je njihova zarada manja. Ono na čemu insistiramo u konkursima jeste da žena bude upravljač preduzeća”, rekao je Ivanišević.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam nedavno je potpisao Protokol o saradnji sa Udruženjem naučnica Srbije, te je time postao bogatiji za još jednog strateškog partnera, sa kojim će u narednom periodu intenzivnije raditi na povezivanju akademske zajednice i žena u nauci sa sektorom privrede i preduzetništva. Naime, sekretar Ivanišević i prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, predsednica Udruženja, koje je i organizator današnjeg skupa, ističu da je potpisivanje ovog, prvog u nizu dokumenata o zajedničkoj saradnji i sprovođenju aktivnosti na osnaživanju kako javnog mnjenja, tako i žena u nauci i privredi, od velike važnosti s obzirom na to da i relevantni statistički podaci u AP Vojvodini pokazuju da žene imaju dominantnu ulogu, ne samo u društvu, porodici, u javnom i privatnom sektoru, već i u privredi i visokoobrazovnom sistemu.

U fokusu konferencije su žene koje u okviru svojih sfera delovanja, delatnosti, struke, zanimanja i interesovanja doprinose stvaranju boljeg okruženja različitim vidovima aktiviteta i društvenog angažmana, uključujući uvođenje principa rodne ravnopravnosti u svoje okruženje, umetnost, nauku, privredu, preduzetništvo i inovacionu delatnost.

Sagledavanje problema u ovoj oblasti pokazalo je da žene nisu dovoljno zastupljene u nauci i privredi, te da postoji hijerarhijska diskriminacija i stereotipi u svim društvenim sferama i slojevima kao i hijerarhije omeđene patrijarhalnim modelima.

Učesnici današnje konferencije su i savetnica potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Gordana Gavrilović, direktorka Agencije UN Women u Srbiji Milana Rikanović i šef Političkog odeljenja Delegacije Evropske unije Dirk Lorenc, dok su brojne naučnice sa univerziteta u Beogradu i Novom Sadu izlagale svoja iskustva i primere iz prakse, te načine na koje se može menjati društvo, javno mnjenje i okolnosti u kojima živimo.

Izvor: Vojvodina uživo

Foto: Pokrajinska vlada