Opština Nova Crnja obeležila Svetski dan civilne zaštite

Opština Nova Crnja obeležila je “Svetski dan civilne zaštite” sa ciljem da se ukaže na vitalni značaj i ulogu sistema civilne zaštite u slučaju svih mogućih oblika nesreće i katastrofa i suočavanja sa njima, kao i da se oda priznanje zaslužnima u predhodnom periodu. Opština Nova Crnja donela je odluku da nagradi zaslužne iz Doma zdravlja Srpska Crnja, opštinske uprave i Crvenog krsta koji su bili najviše angažovani u prošloj godini na merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19.

Povodom Svetskog dana civilne zaštite opština Nova Crnja nabavila je Priručnik zaštite od požara namenjen vaspitačima i deci predškolskog uzrasta i podelila ih osnovnim školama. Tim povodom zamenik predsednika opštine Dragan Daničić, komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Dejan Vujasinović i predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva opštine Nova Crnja Ranko Brborić obišli su predškolsku grupu u Osnovnoj školi „4.oktobar“ u Vojvoda Stepi.

Dragan Daničić je istakao da je neophodan kontinuiran rad na edukaciji dece u oblasti zaštite od požara, a posebno kada se radi od najmlađeg uzrasta kako bi se podigao nivo bezbednosti i unapredilo stanje u oblasti zaštite od požara. Kroz priručnik koji je Opština Nova Crnja obezbedila podižemo svest o preventivnim merama zaštite kod dece predškolskog uzrasta, smanjujemo rizik pojave požara i moguće posledice prilikom kojih su deca u ovom uzrastu najugroženija kategorija stanovništva. Daničić je pohvalio rad vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a, obrazovnih ustanova i istakao dugu tradiciju dobrovoljnog vatrogastva u našoj opštini.

U druženju sa predškolcima istaknut je značaj zaštite od požara, uloge vatrogasno-spasilačkih jedinica, obuke i prevencije, kao i neophodnosti rada na ovoj temi u vaspitno obrazovnim ustanovama. Predškolci su pokazali zavidno znanje u ovoj oblasti na ključnim temama i izrazili su želju da posete vatrogasnu stanicu i prisustvoju pokaznoj vežbi vatrogasno-spasilačke jedinice i dobrovoljnog vatrogasnog društva..

Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi, ustanovila je na Generalnoj skupštini 1990. godine Svetski dan civilne zaštite.

Izvor i foto: novacrnja.rs