Odžaci: Školi u Ratkovu dodeljena sredstva za uređenje sanitarnog čvora

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje za obnovu vrtića, škola i domova učenika, OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” u Ratkovu dodeljeno je 1.590.000 dinara za finansiranje sanacije sanitarnog čvora u prizemlju zgrade, namenjenog učenicima nižih razreda.

Tako će zahvaljujući Pokrajinskoj vladi najmlađi ratkovački osnovci dobiti uređen toalet, a škola rešiti jedan veliki problem.

– To je jedno kupatilo koje je u jako lošem stanju i ne možemo da ga upotrebljavamo, a puno će značiti učenicima nižih razreda jer se oni nalaze u prizemlju. Naravno da će ga koristiti i učenici viših razreda koji prolaze prizemljem škole, ali je pre svega namenjeno prvacima. Predočili smo opštini taj problem i oni su nas savetovali da pratimo konkurse i tražimo sredstva, a u slučaju da ne dobijemo sredstva imali smo obećanje da će nam opština pomoći u tome. Zahvaljujem se Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje koji je imao sluha i osećaja za to da i male škole, u malim sredinama, zaslužuju jednu pažnju u smislu da očuvamo i renoviramo ove naše zgrade koje su dosta stare – kaže Slavica Miković, direktorka OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” Ratkovo.

Posle uspešnog učešća na konkursu i potpisivanja ugovora o dodeli sredstava, direktorka Miković se nada da će brzo i efikasno biti pređeni i svi koraci u postupku javne nabavke koji prethodi izvođenju radova.

– Radovi će podrazumevati kompletnu zamenu pločica, vrata i prozora, sanitarnih elemenata u toaletu, a takođe i zamenu oluka koji su u jako lošem stanju. Zapravo nama su otišli snegobrani, pa nam je i fasada zbog toga u lošem stanju, kada su velike kiše curi po zidovima, pojavljuje se vlaga i voda već negde ulazi u prostorije. Zbog toga smo i tražili sredstva da rešimo i te probleme koji su zahtevali hitnu intervenciju, kako bismo zaštitili zgradu – ističe direktorka.

Za obezbeđivanje boljih uslova rada u školama u opštini Odžaci sredstva izdvaja lokalna samouprava, ali i Pokrajinska vlada i Vlada Srbije preko svog sekretarijata i ministarstava. Cilj je zajednički da deca i zaposleni imaju prijatan i bezbedan boravak u školi.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje je na osnovu ugovora potpisanih početkom ove nedelje opredelio 175 miliona dinara za finansiranje i sufinansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije i investicionog održavanja 61 objekta predškolskih ustanova, škola i domova učenika, među kojima je i OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” u Ratkovu.

Slavica Miković dodaje da se lepe vesti u osmoletki u Ratkovu samo nižu, zahvaljujući i đacima koji su uspešni na takmičenjima, a kruna rezultata u ovoj školskoj godini je plasman jedne učenice na republičko takmičenje iz fizike. Kada škola ima tako vredne učenike i nastavnike pune entuzijazma, onda im se moraju obezbediti i najbolji uslovi za boravak i rad, zaključuje direktorka.

Izvor i foto: ico.rs