Odžaci: Osnovna škola iz Ratkova konkurisala za program Erazmus plus sa projektom na temu inkluzije

Osnovna škola “Ratko Pavlović Ćićko” iz Ratkova se ove školske godine uključila u program Erazmus plus prijavom za aktivnost KA1 Mobilnost za škole sa projektom na temu inkluzije.

U okviru projekta koji se zove “Inkluzija – zajedništvo i prijateljstvo”, predviđena je saradnja i povezivanje sa jednom školom iz Turske, a očekivanja su da se projekat realizuje u oktobru sa ciljem da se petoro nastavnika iz ratkovačke škole upozna sa evropskom praksom u inkluzivnom obrazovanju, kao i inovativnim metodama nastave, kako bi neka od novostečenih znanja i veština mogli primeniti i u radu sa svojim učenicima.

– I ono što će u stvari biti tema tog našeg susreta sa školom iz Turske, u pitanju je znači saradnja sa drugom evropskom državom jer su projekti KA1 mobilnosti projekti jednostrane saradnje, gde jedna škola dobija neke benefite, u ovom slučaju to bi bili mi, naših pet nastavnika bi otišlo u školu u Antaliju gde bi razmenili iskustva sa njihovim nastavnicima i predavačima. Potom bi mi bili u obavezi da kada se vratimo u našu školu, ovde držimo neka predavanja i radionice, ogledne časove na nivou opštine, kako bi opravdali sva ta znanja koja ćemo tamo dobiti – ispričala nam je Tatjana Radojičić, psiholog u OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” Ratkovo.

Erazmus plus program ističe inkluzivnost i jednake mogućnosti kao jedan od ključnih i najvažnijih prioriteta u svim svojim aktivnostima, pa tako i podrškom projektima koji promovišu socijalnu inkluziju. Nastavnici su ključni posrednici u procesu izgradnje inkluzivnih škola zato što provode najviše vremena sa učenicima u učionici.

– Nama treba dosta konkretnih znanja i novina u oblasti inkluzivnog obrazovanja, jer imamo ukupno 30 učenika koji su uključeni u inkluzivni program i zaista su nam potrebne nove vrste obuke i nove edukacije za naš kadar, kako bi još bolje radili sa tom decom – istakla je Radojičić.

Program Erazmus plus i Fondacija Tempus koja je zadužena za sprovođenje tog programa u Srbiji, podstiču škole da se uključe na eTwinning platformu koja zaposlenima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama širom Evrope omogućava da zajednički osmišljavaju i sprovode projekte. Preko pomenute platforme se ratkovačka škola povezala sa partnerskom školom iz Antalije.

– Zanimljivo je kako je došlo do toga da to bude baš škola iz Turske. Da bi uopšte učestvovali u tom projektu, mi smo prošli razne obuke i vebinare i kada smo se prijavili, mi smo našu školu oglasili na eTwinning platformu. To je platforma koja u stvari traži školu saradnika, tako da sam ja napravila malu ličnu kartu naše škole, a potom su se javljale škole iz evropskih zemalja. Javila nam se škola iz Italije i sve ostalo škole iz Turske, tako da je izbor bio neminovan da to bude Turska, a desila nam se i ta neka lepa koincidencija da je to škola koja već više godina sarađuje uspešno sa školama u Srbiji i vole naš srpski narod – navela je Tatjana Radojičić, psiholog ratkovačke škole.

Prijave za dodelu sredstava za projekte mobilnosti u 2022. godini podnosile su se Fondaciji Tempus do 23. februara, a rezultati konkursa biće poznati u narednih nekoliko meseci.

U očekivanju pozitivnog odgovora iz Evropske komisije na njihovu prijavu, u OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” iz Ratkova ističu da je već samo pridruživanje eTwinning zajednici, osmišljavanje projekta, apliciranje na evropski konkurs i upoznavanje sa partnerima iz Turske, zaposlenima u toj školi donelo nova saznanja i dragoceno iskustvo.

Izvor: ico.rs

Foto: pixabay.com