Na sajmu zapošljavanja u Kikindi više od 900 radnika tražilo posao

U Kikindi je održan 18. Sajam zapošljavanja na kom su 24 poslodavca ponudila oko 300 radnih mesta. Na sajmu, koji je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje, svoje radne biografije predalo je više od 900 Kikinđana.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi trenutno je 2.607 građana, oko 20 odsto manje nego prethodne godine. Na 18. Sajmu zapošljavanja, u organizaciji kikindske Nacionalne službe, oko 900 Kikinđana imalo je priliku da konkuriše kod 24 poslodavca, koji su ponudili oko 300 radnih mesta. Najviše ponuda bilo je u sektoru građevinarstva i automobilskoj industriji, a priliku da konkurišu imali su građani sa završenom osnovnom i srednjom školom, kao i sa fakultetom.

”Mi nudimo jedan stabilan posao, potrebna je samo volja da bi ljudi radili ovaj posao, svi se obučavaju tako da nije ništa teško. Dosta je teško naći radnu snagu, tako da se nadam da ćemo na sajmu pronaći”, kaže Melinda Polačak, mentor u kompaniji ”Tisa Automotiv”.

Ponude za zaposlenje podnele su i novootvorene firme iz oblasti prehrambene industrije kojima su neophodni radnici u proizvodnji.

”Prednost bi imali oni kandidati koji imaju iskustva u konditorskoj industriji, oni koji imaju završenu prehrambenu školu ili neko slično usmerenje, s tim da to nije ujedno i uslov već samo prednost”,ističe Jovana Kulizić, predstavnica kompanije ”Fino Integrino”, Kikinda.

Na evidenciji kikindske Službe, trenutno je 140 visokoškolaca. Na Sajmu su se najviše tražili građevinski, elektro i mašinski inženjeri, kao i ekonomisti i pravnici.

”Ovogodišnji sajam zapošljavanja je jako interesantan za nezaposlena lica iz razloga što je vrlo široka lepeza potreba koje su iskazali poslodavci. Oni su iskazali potrebe počev za nekvalifikovane radnike do visokoškolaca”, rekla je Jelena Mitrović, direktorka NSZ Kikinda.

Grad Kikinda ove godine izdvojiće tri miliona dinara kao meru pomoći prilikom zapošljavanja. Ove sezone poseban akcenat biće stavljen na teže zapošljivu kategoriju, tako da će prioritet biti ekonomsko osnaživanje žena i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Izvor i foto: rtv.rs