Mirović: Jurimo istorijski minimum nezaposlenih u Vojvodini

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kaže da će se Vojvodina ubrzo razvijati narednih nekoliko godina te da će biti ekonomski snažnija i razvijenija, dok će stopa nezaposlenosti za pet godina iznositi od tri do četiri odsto.

Mirović ističe da su sve investicije koje je Pokrajinska vlada predstavila u programu tokom 2016. godine poslanicima pokrajinske Skupštine su završene ili njihova realizacija u toku, rekao je on za današnji Dnevnik.

On smatra da ih upravo to razlikuje u punom obimu u poslovima koje je vodila Vlada do 2016. godine, te navodi da će Sportska hala u Inđiji biti poslednji nezavršeni projekat u tom gradu koji je započet u administraciji do 2016. godine.

“Pripremili smo nastavak radova i izvođač se priprema da u narednim danima uđe u poslednju fazu izgradnje Sportske hale u Indiji i time uporedo sa procesom realizacije važnih projekata za građane Vojvodine, otklanjamo i sve one nezavršene ili propale projekte bivše administracije i stavljamo ih u funkciju” ističe Mirović.

Takođe, Mirović je dodao da uporedo rade i na novim projektima, te da je ponosan na svoje saradnike, jer su zajedno uspeli da ožive stare, sive slike objekata koji su trebali davno da budu u funkciji i da građani počnu da ih koriste.

“Poput žene i devojaka koje treba da koriste B i C blok Klinike za ginekologiju i akušerstvo ili dece koja će narednih nedelja početi da koriste Hertelendi, školicu za decu u prirodi ili brojnih sportista u Inđiji” kazao je Mirović i dodao da će Sportska hala biti gotova do kraja godine.

On je naglasio da nema kraja u kojem nije rekonstruisan veliki regionalni sistem za navodnjavanje ili manji, dvonamenski sistem za navodnjavanje i odvodnjavanje, kao i da su to stvari koje menjaju sliku o Vojvodini i stvaraju osnov za još ambicioznije zahteve u budućnosti.

“Najvažnije je i da je Vlada Republike Srbije prepoznala sposobnost administracije koju sam vodio u minulih šest godina, da bude pouzdan partner u velikom broju slučajeva. Pripremali smo projektnu, urbanističku dokumentaciju, a Vlada RS je vodila i finansirala investiciju” kazao je Mirović.

“Tako smo pripremili urbanističku odnosno projektnu dokumentaciju za Fruškogorski koridor, projekat koji sam vodio od 2013. godine, pa sve do 2019., kada je na insistiranje predsednika republike i moje uporno zalaganje Fruškogorski koridor ušao u nacionalne prioritete u Vladi RS” naglasio je on.

Mirović dodaje da su istovremeno pripremali projektnu dokumentaciju za brzu saobraćajnicu od Sombora do Kikinde.

“Vojvodinu vidim je kao razvijeniju u infrastrukturnom smislu, sa brzom prugom, koja će povezivati Novi Sad i Suboticu i biti veza sa centralnom i istočnom Evropom preko Budimpešte, sa tri nova auto-puta” kazao je predsednik Pokrajinske vlade.

Takođe, ističe da Vojvodinu vidi i sa novim industrijskim zonama, novim proizvodnim prerađivačkim kapacitetima, ali pre svega u važnom temelju zajedništva između većinskog srpskog naroda i nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini.

“Nismo imali nijedan veći međunacionalni incident u poslednjih šest godina, na šta sam posebno ponosan” zaključio je on.

Mirović napominje da je ulaganje u zdravstvo počelo još 2017. godine što je pomoglo da koronu dočekaju mnogo spremniji, kao i da su poboljšani uslovi za boravak pacijenata, dijagnostika u Vojvodini je savremena na vrhunskom, evropskom nivou.

On je takođe spomenuo i izgradnju saobraćajnica u Banatu i Bačkoj, kao i auto-put od Beograda do Zrenjanina i od Zrenjanina do Novog Sada i istakao da će njihova izgradnja sigurno doprineti razvoju manje razvijenih opština.

Mirović ističe da je osnov za veliki napredak Vojvodine ekonomski i privredni razvoj, jer je 2016. bilo 165.000 nezaposlenih, dok je na početku ove godine 97.000 nezaposlenih.

“Imamo direktne podsticaje za zapošljavanje, ali i programe Razvojne agencije Vojvodine koja ce uložiti 300 miliona dinara u nabavku potpuno nove opreme, ali i druge konkurse Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam” kazao je Mirović.

Tokom naredne godine biće završena i poslednja deonica puta od Stapara do Sivca, i dodaje da su sve stvari koje su obećali građanima zaista i završili.

“Pokrajina godišnje više od milijardu dinara izdvaja za sve nivoe socijalnih davanja u Vojvodini, te su velika izdvajanja i za porodicu” ističe Mirović.

Takođe, Mirović dodaje da je od velikih projekata vođenih u proteklih šest godina, ostalo da se završi Narodno pozorište u Subotici.

Izvor: Tanjug
Foto: Pokrajinska vlada