Kikinda: Privrednici na severu Banata, uprkos izazovima, posluju pozitivno

Privrednici koji posluju na području Kikinde, Čoke i Novog Kneževca, u protekloj godini, ostvarili su izvoz u vrednosti od 240 miliona evra, što je 30 odsto više u odnosu na 2020. godinu. Uprkos brojnim teškoćama na tržištu, izazvanim sukobima na istoku Evrope, izvozno orijentisane kompanije na severu Banata posluju i dalje pozitivno.

Izvozno orijentisane kompanije na severu Banata, iz oblasti mašinstva, uprkos brojnim problemima na tržištu, za sada posluju pozitivno. Privrednici iz Kikinde, Čoke i Novog Kneževca su u protekloj godini ostvarili izvoz u vrednosti od oko 240 miliona evra, 30 odsto više nego 2020. godine. Pozitivno poslovanje nastavljeno je i ovoj godini.
‘’Za sada imamo dovoljno posla, ne možemo da se požalimo. Imamo malo problema sa naplatom, tako da se nadamo da ćemo završtiti i drugi pogon koji smo napravili, za sada treći ne planiramo, ali čim nam to mogućnosti dozvole i to ćemo uraditi’’, kaže Jovan Bulatović, vlasnik kompanije Grindex, Kikinda.

Sektor za investiciona ulaganja pripremio je paket mera pomoći severnobanatskim privrednicima, kako bi im se olakšalo poslovanje, pre svega u nabavci repromaterijala, kupovini novih mašina i obradnih centara.

‘’Do sada je za ceo okrug uloženo više od 20 miliona planiranih investicija, za oko hiljadu radnih mesta i podsticaja od oko četiri miliona koji su već dodeljeni. Ono što je najznačajnije, to je kompanija ‘’Zoppas’’ koja planira investiciju od oko dva i po miliona’’, dodaje Zorica Lovrić, predstavnica Sektora za investiciona ulaganja.

Program podrške privrednicima pripremili su i u resornom ministarstvu, koje je, kroz bespovratna sredstva i kreditiranje, opredelilo oko dve i po milijarde dinara, kako za velika preduzeća, tako i za početnike.

“Sve ukupno, za deo malih i srednjih preduzeća, opredeljene su dve i po milijarde dinara za programe koji će se realizovati kao kombinacija bespovratnih sredstava i finansirati iz ovog iznosa i kredita koji će se obezbediti preko naših partnerskih institucija’’, podseća Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

Uprkos brojnim teškoćama na tržištu, izazvanim sukobima na istoku Evrope, izvozno orijentisane kompanije na severu Banata posluju pozitivno, ulaganja u proizvodnju su nastavljena, uz činjenicu da je protekle godine ostvaren uvoz od oko 135 miliona evra, što je oko 30 odsto više nego u 2020. godini.

Izvor i foto: rtv.rs