Izložba “Grad kao pesma” oživela duh starog Sombora

U okviru obeležavanja Dana grada Sombora, danas je u Gradskom muzeju otvorena izložba pod nazivom „Grad kao pesma“, koju su pripremili kustosi Gradskog muzeja Sombor.

Autori izložbe su Nada Putica – viši kustos etnolog, Čedomir Janičić – muzejski savetnik istoričar umetnosti, Pavle Karabasil – viši kustos konzervator i restaurator i Milka Ljuboja – muzejska savetnica istoričarka.
“Želeli smo da provedemo somborce i goste našeg grada kroz sve prepoznatljive simbole Sombora. Kroz fijakere, vodare, kafane, kroz korzo i kroz stare fotografije i predmete iz naše zbirke. U stvari smo pokušali da oživimo duh starog Sombora koji je uvek podsticao ljude da napišu pesmu i da ga opevaju”, rekla je Milka Ljuboja muzejska savetnica istoričarka.

Nekoliko predmeta sa ove izložbe posebno privlače pažnju poput gajdi koje odavno nisu u upotrebi u stvaranju narodne muzike, ali predstavljaju deo jedne celine sa fotografijom Dr Radivoja Simonovića, na kojoj se vidi gajdaš kako uveseljava ljude na salašu Bukovac. A tu je i gramofon sa jednom gramofonskom pločom Stevana Bačića Trnde, slavnog somborskog tamburaša koji je proneo lep glas o Somboru kao gradu muzike.

Izvor i foto: 025info.rs

Izložbu je otvorila članica Gradskog veća za kulturu Anita Stojakov, a posetioci će ovu postavku moći da posete do 10. marta ove godine.