Internet televizija novi projekat u Dečjem pozorištu u Subotici

Nove generacije stasavaju uz nove tehnologije, da li u tom slučaju tradicionalna umetnost, poput pozorišta, u njihovim očima gubi na vrednosti? U subotičkom dečjem pozorištu ne žele da rizikuju već idu u korak svojoj publici, našim najmlađima. Pokrenuli su internet televiziju, koja treba da predstavlja sponu između klasičnog teatra i novih tehnologija.

Novim projektom, deca neće biti samo u publici već će biti u centru pažnje stvaranja sadržaja u Dečijem pozorištu, sa mogućnošću da iskažu svoje kreativne i stvaralačke sposobnosti i stvore sadržaje koje će gledati njihovi vršnjaci.

“Mi kao glumci imamo svoje timove, formirali smo timove dece, ti timovi dece će određivati teme koje njih zanimaju i u odnosu na te teme ćemo snimati emisije. Prave emisije, koje ćemo da emitujemo, pre svega, na društvenim mrežama i putem interneta, a možda se negde zagolica mašta i neke redovne, velike televizije, pa nas preuzme na svoje ozbiljne frekvencije“, smatra direktorka Dečijeg pozorišta Marta Aroksalaši Stamenković.

Audicija je privukla pažnju velikog broja dece, a cela priča počela je s pandemijom, kada se samo pozorište moralo “preseliti“ na internet kako bi nastavili da privlače najmlađu publiku. Iz tog “moranja“ rođena je sopstvena produkcija, sa ciljem da usmeri pažnju dece na kvalitetne sadržaje i probudi kreaciju u njima.

“Vidimo koliko su oni kreativni, vidimo koliko imaju u sebi potencijala koje možda neke energije i nemaju mesta gde da ispolje. Osim toga, roditelji su prezauzeti, a oni su prepušteni na tim društvenim mrežama raznim sadržajima koji su nekvalitetni, i pod znakom pitanja. I da u svakom slučaju ne razmatramo to, ali konstatujemo da su neadekvatni, većina tih sadržaja“, dodaje ona.

Podršku ovoj ideji pružio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje kroz finansiranje nabavke opreme.

Izvor: rtv.rs
Foto: pixabay.com