Gimnazija, ekonomska i medicinska škola najtraženije u Zapadnobačkom okrugu

Učenici osmih razreda uveliko se pripremaju za upis u srednje škole. Završni ispit će polagati 27, 28. i 29, a prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole od 13. do 22. maja. Koje su najpopularnije škole u Zapadnobačkom okrugu i za šta se somborski učenici ređe odlučuju?

Gimnazija, ekonomska i medicinska i dalje su najtraženije škole na teritoriji Zapadnobačkog okruga dok su učenici manje zainteresovani za upis trogodišnjih stručnih smerova.
Na portalu Ministarstva prosvete objavljen je konkurs za upis u prvi razred srednje škole sa tendencijom da se učenici prijavljuju na stručne smerove.

“Svako od trogodišnjih smerova je vrlo dobro zanimanje i jako dobro plaćeno. Druga tendencija Ministarstva prosvete je da se ne ukidaju gimnazije. Imamo u somborskoj i subotičkoj gimnaziji smerove koji su specifični poput sportskih, istorijskih i informatičkih odeljenja. Najbitnije je da u odnosu na prethodnu školsku godinu nismo smanjili broj odeljenja iako je došlo do znatnog smanjenja broje dece u svim opštinama, ne samo u Somboru”, rekla je rukovodilac školske uprave u Somboru Milana Minarski.

Na teritoriji Zapadnobačkog okruga đaci će moći da biraju izmedju 11 stručnih škola i tri gimnazije, od kojih dve imaju stručna odeljenja.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pokrajinska vlada