Erasmus plus projekat “Measure me up” u Kikindi

Učenici iz pet evropskih država tokom ove nedelje u Kikindi usavršavaju svoja znanja iz oblasti fizike, matematike i hemije, kroz Erasmus plus projekat „Measure me up“. Cilj je da se završi katalog mernih instrumenata, programira video-igrica, ali i da se steknu nova prijateljstva.

Erasmus plus projekat „Measure me up“ okupio je u Kikindi 20 učenika i 10 nastavnika iz Turske, Hrvatske, Španije, Rumunije i Mađarske, koji će u tom gradu podići nivo kompetencija o mernim instrumentima. Projekat podrazumeva niz radionica, u kojima se prožima više naučnih metoda.

„Učenici prave pomoću nekih alata i programiranja igrice, koje podrazumevaju merenje i merne instrumente“, Danilo Borovnica, koordinator projekta u OŠ „Sveti Sava“ u Kikindi.

„Očekujemo da ispunimo sve ciljeve, što podrazumeva završetak kataloga merenja i da počnemo sa izradom video-igre. U Srbiji imamo odlične partnere, koji su spremni da nas uče programiranju i kodiranju“, dodala je nastavnica iz Španije Azucena Marset.

Za većinu gostiju, dolazak u Kikindu je ujedno i prvi dolazak u Srbiju. Motivisani su naukom, ali je jedan od prioriteta i druženje:

„Dopada mi se grad, veoma je lepo. Očekujem da upoznam nove prijatelje, steknem nova saznanja i da naučim neke reči iz srpskog jezika“, kaže učenica iz Rumunije Adara Ilijesku.

U okviru projekta, učenici iz Kikinde već su boravili u Španiji, gde su sticali nova znanja. Iskustvo iz druge zemlje žele da prošire i da gostoprimstvom jednako uzvrate.

„Imali smo radionice iz raznih naučnih oblasti: fizike, hemije, matematike. Ceo projekat je u vezi sa merenjem: dužina i različitih drugih fizičkih veličina, što i oni ovde mogu da očekuju, kroz različite radionice“, zaključuje učenica iz Kikinde Milica Tomić.

Realizacija međunarodnog projekta je i prilika da se đaci i nastavnici iz drugih zemalja upoznaju sa mogućnostima naučnog rada u našoj državi. Uz to, u planu je da gosti Kikinde upoznaju znamenitosti tog grada i okoline.

Izvor i foto: rtv.rs