Bokseri i osobe sa invaliditetom iz Vrbasa zajedno na treninzima

Već više od dva meseca u Vrbasu se održavaju treninzi rekreacije i boksa za osobe sa telesnim ili intelektualnim invaliditetom. Ove zajednička vežbanja pokrenuli su bokseri iz Vrbasa sa ciljem da istaknu važnost fizičke aktivnosti za sve populacije, a naročito za one koji su manje vidljivi u društvu.

Da sport ne poznaje razlike i granice, pokazuje i primer saradnje Bokserskog kluba “Čarnok” i Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Kućica” iz Vrbasa. Jednom nedeljno bokseri i osobe sa invaliditetom imaju zajedničke treninge gde nije zadatak biti jači ili brži – jedino je važno biti aktivan, potvrđuje i Mirjana Dimić, korisnik udruženja “Kućica”.

“Ovde mi je baš lepo. Uživam da sa mojim drugarima radim vežbe. Odgovaraju mi vežbe, nisu teške i meni prijaju. Volim ovde da dolazim, svi su jako prijatni.”

Aleksandra Bajić, predsednica Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Kućica” ističe da ih je ideja o zajedničkim treninzima veoma obradovala.

“Sve aktivnosti koje mi u udruženju sprovodimo više su vezane za mentalno zdravlje, za osposobljavanje. To su neke radionice, dramske ili kreativne, zatim imamo i rad sa defektologom ili rad sa roditeljima, a ova fizička aktivnost je ono što im je posebno nedostajalo. Svi mi znamo koliko je stresan bio period pandemije i kako je uticao na sve nas, a mislim da je jako loše uticao na osobe sa invaliditetom. Njima je posebno nedostajao fizički kontakt, druženje, a o fizičkoj aktivnosti da ne govorim,” rekla je Aleksandra Bajić.

Vežbanje i zajedničko druženje pokrenuli su trener i mladi volonteri iz bokserskog kluba “Čarnok” pre nešto više od dva meseca, istakao je predsednik kluba Željko Žmukić.

“Počeli smo sa treninzima od pola sata, pa smo produžavali na 45 minuta, sat, sat i po i mislim da im ova dužina i vrsta treninga najviše prija. Počinjemo sa vežbama razgibavanja, rekreacije, zatim radimo i na koordinaciji pokreta i na samom kraju radimo tehniku koja je vezana za boks, uglavnom su to vežbe na džaku koje im se najviše dopadaju. Vežbe su osmišljene tako da prate mogućnosti i ograničenja osoba sa invaliditetom, a sa njima se radi i u grupi i pojedinačno,” kaže Škundrić.

Volonterka Teodora Savović dodaje:

“Meni je baš lepo da radim sa njima i stvarno pokazuju veliku zainteresovanost i drago mi je što se trude i žele da budu fizički aktivni. To je jako bitno za njih i trudimo se da im pomognemo i da im bude lepo ovde kod nas.”

U bokserskom klubu “Čarnok” kažu da će se zajednički treninzi nastaviti i u narednom periodu, a planiraju da organizuju i posebne termine za decu koja imaju smetnje u razvoju i pohađaju osnovne škole u Vrbasu po posebnom programu.

Izvor i foto: rtv.rs